Testy kuchyňských robotů

9. listopad 2010

V Poradně pro spotřebitele jsme se věnovali výsledkům testů kuchyňských robotů. Hostem byl Václav Beneš z časopisu dTEST.



Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Díky časopisu dTest se dnes můžeme zorientovat v nabídce kuchyňských robotů. Budeme si povídat s Václavem Benešem, vítejte. Dobrý den.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Dobré dopoledne.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je to tedy aktuální test, který najdeme na stránkách dtest.cz, ale povězte, kolik kuchyňských robotů jste testovali?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Zařadili jsme do testu 12 kuchyňských robotů a z toho 1, respektive 2 roboty měly kromě těch běžných funkcí na zpracování potravin i funkci vaření, to znamená, jsou vybaveny indukční plotnou. Takže reklama na ně hlásá to, že nepotřebujete již sporák a stačí tedy ten robot na všechno, včetně vaření.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste tedy testovali 12 výrobků, pokud se nepletu. Je to tak?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, je to tak.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak dopadly, když tedy začneme obecným hodnocením?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Jsou tam rozdíly v kvalitě. Samozřejmě ty rozdíly jsou do velké míry dané vybavením, takže ten, ta hlavní zpráva z testu je ta, že bychom před nákupem měli vědět, co vlastně od toho robota očekáváme, protože nabídka je velmi široká, a to nejen tedy co se týče cen, tam to rozpětí je obrovské, ale především co se týče právě toho vybavení. Nejlépe dopadly samozřejmě roboty, které nabízí velkou škálu vybavení a jsou tedy vhodné, tak říkajíc, pro přípravu kompletního nedělního oběda od tedy salátu až po tu bábovku, včetně knedlíků. Pak tam máme jednoduché menší roboty, které víceméně mají jenom ten univerzální nůž, respektive pár dalších nástavců. Ty vesměs získaly hodnocení uspokojivě. Neznamená to, že by nebyly dobré, ale jsou vhodné spíše pro takové menší redukované vaření. To znamená, idálně pro menší domácnosti nebo ty, kdo spíše vaří ta jednoduchá jídla, jsou třeba vyznavači zdravého životního stylu, dělají hodně se zeleninou. Takže ty jsou skutečně vhodné na nasekání zeleniny. A na to, abyste uhnětli těsto na vánočku, nebo namleli maso, skutečně už potřebujete ten velký robot s velkým množstvím vybavení.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A odpovídá užitek ceně, nebo obráceně cena užitku?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Může a nemusí. Nejlepší robot z našeho testu lze pořídit za čtyři tisíce korun, což je vzhledem k šíři jeho vybavení dobrá cena. Ty druhé dva, nebo tři, které se umístily těsně za ním, stojí okolo deseti tisíc korun. Takže ty rozdíly v cenách tam jsou. To, co se samozřejmě počítá, je i značka a je i design. To je právě případ těch drahých robotů, které tedy nejenomže umí kvalitně zpracovávat potraviny, ale, řekněme, mohou sloužit i jako ozdoba té kuchyňské linky. Ony taky nejsou příliš přenosné. Váží něco okolo deseti kilogramů, takže to je skutečně pro ty, kdo se chtějí chlubit tím designovým kouskem.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak a co se testovalo?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Testovalo se samozřejmě příprava potravin. A když to budeme ilustrovat prakticky, to, co bylo základní zkouškou, bylo například šlehání bílků a šlehačky. Tady bych uvedl, že právě ten bílek se ukázal být slabým místem mnoha robotů. V praxi je to tak, že nejlepší a nejpevnější sníh z bílků uděláte tou klasickou ruční metlou a jedině ty roboty, které měly, které měly tu metlu, která je velmi podobná právě té ruční, tak dokázaly ušlehat pevný sníh. Ty, které měly jakousi plastovou motýlkovou metlu, nebo řekněme šlehací nástavec, tak ty nedokázaly ušlehat sníh. Dále jsme samozřejmě připravovali těsto, a to jak třené, tak kynuté. U toho kynutého těsta se jednoznačně projeví síla těch robotů, protože je to těžké těsto, musí mít vhodné hnětací háky a musí také mít dostatečnou kapacitu. Zde bych rovnou upozornil, že některé roboty nemají dostatečnou kapacitu, takže když budete dělat skutečně vánočku pro celou rodinu z několika kilogramů těsta, tak u některých těch robotů musíte to těsto rozdělit do více dávek, jinak byste ho zavařili. Dále jsme zkoušeli funkce sekání, krájení, strouhání, podle toho, jaké měly nástavce. Strouhali jsme zeleninu, sýr, uzeninu, samozřejmostí byly zkoušky obsluhy. Zhodnotili jsme to dodávané a volitelné příslušenství a to, co samozřejmě je u robotů velmi důležité, jsou zátěžové zkoušky. To znamená, zda ten robot tedy neshoří při tom zpracování většího množství těsta. Samozřejmě bezpečnost, hlučnost byly dalšími zkouškami.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jaký výrobek je tedy vítězem testu?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Nejlépe dopadl robot Bosch MUM 4655. Tady bych uvedl, že vlastně poslední náš test robotů jsme dělali někdy před pěti, šesti lety. Ty výsledky jsou velmi podobné. Ten robot je vlastně nástupcem toho robota, který zvítězil i v tom našem předchozím testu. Takže tady lze hovořit o úspěšném výrobku. Je to robot, který vlastně má míchání seshora, to znamená, má celistvou mísu zespoda, nahoře se vlastně nyní přiklopí to rameno s příslušenstvím. To samozřejmě má výhodu v tom, že jednak se do toho robota přidávají lépe ingredience. Druhá hlavní výhoda je v čištění, protože ta mísa samozřejmě celá dá se snáze čistit. Ty roboty té druhé koncepce, které mají míchání zespoda, tam je samozřejmě problém v tom, že ta mísa má tam otvor, je nějakým způsobem komplikovaný, takže se hůře čistí. Ty druhé dva roboty, které se umístily těsně za ním, to byly právě ty drahé, o nichž jsem hovořil. To jsou roboty KitchenAid, což jsou americké výrobky. Jsou to vlastně roboty, zvláště ten jeden, ten model Artisan, to je právě ten designový kousek, který má ten dnes retrodesign a vlastně je to ten klasický robot, který můžeme vidět v kreslených seriálech od Walta Disneyho. Vyrábí se tedy v nezměněné podobě od roku 36. Je velký, drahý, ale je to silný a kvalitní robot, ale zaplatíme za něj téměř 16 tisíc korun.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To další uslyšíte, pokud se na to také zeptáte v poradně, ve spotřebitelské poradně od Václava Beneše, za chvíli po písničce. Volat můžete na čísla 221552598, nebo 221552599.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ve svém desátém letošním čísle uveřejnil dTest výsledky testů kuchyňských robotů. Vy se teď na ně můžete ptát, a to na číslech 221552598, anebo 99 na konci. Odpovídat bude Václav Beneš. Kdo je první u telefonu? Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady Světlíková, Posečná. Já bych měla dotaz, jestli ty roboty mají tepelnou pojistku? Protože mně už jeden třikrát shořel. Děkuju za odpověď, na shledanou.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, některé tepelnou pojistku mají. Mezi námi testovanými to byl robot Zelmer Fenomen. Tepelná pojistka znamená, že ve chvíli, kdy ten robot se přetíží, tak se automaticky vypne. To je samozřejmě důležité pro to, abychom nezničili ten motor. A je důležité poznamenat, že vlastně ten robot lze pak zapnout až poté, co vychladne. Nám se při těch zátěžových zkouškách nepodařilo vlastně spálit žádný z těch motorů, nicméně některé ty roboty se velmi přehřívaly, ale tou tepelnou pojistkou byl vybaven, jak už jsem řekl, ten robot Zelmer Fenomen, který jinak získal známku dobře a jedná se tedy o kvalitní výrobek.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Máte další otázky? Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, Darina Lesníková. Já jsem se chtěla, prosím vás, zeptat, jestli existují, nebo vím, že existují k některým mixérům, konkrétně k tomu typu Bosch, existují i komponenty nebo příslušenství na mletí máku. A vím, že to je někdy obtížné najít kvalitní takovýto příslušenství, nebo tento komponent, tak jsem se chtěla zeptat, jestli jste testovali i toto?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Přístroje na mletí máku jako takové jsme netestovali. Chystáme se na to možná příští rok. Nicméně víme o tom, že je problém právě ty mlýnky na mák sehnat. Mezi těmi námi testovanými jediný robot, který byl vybaven právě přídavným mlýnkem na mák, respektive je možné jej dokoupit jako přídavné vybavení, byl to robot Eta Bross a v současné chvíli skutečně kromě té Ety nevím o tom, které roboty, nebo že by některý ten robot se dodával právě s mlýnkem na mák. Je to samozřejmě problém, protože mák je velkou součástí české kuchyně. A jak jsem řekl, je možné, že se zřejmě příští rok zaměříme na zvláštní test právě mlýnků na mák.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Další dotaz prosím, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ano, my vás posloucháme.
posluchačka
--------------------
No, já jsem se, prosím vás, chtěla zeptat. Koupila jsem si takový robotek Ronic 3000 Original a zajímalo by mě, jaký názor na to máte vy? Já tedy jináč co se týče takových těch třených těst a takovýho, šlehání šlehačky, bílků a tak dále, jsem docela spokojená, ale s tím hnětáním je to horší.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Tak tento robot jsme bohužel netestovali. Značka Ronic obecně patří k těm levnějším a, řekněme, kompromisním, co se týče kvality. Tudíž nemohu to kvalifikovaně posoudit. Pokud je posluchačka spokojená, pak je to samozřejmě dobře. Určitě bych upozornil na to, aby se podívala do návodu, jaké množství těsta lze zpracovávat najednou, protože jinak se samozřejmě může stát, že ten robot přetíží, případně spálí.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Další telefonický dotaz, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady Vodrhánková. Já jsem se chtěla zeptat, jestli jste dělali test na robot Kenwood Nature Clasic?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Tento konkrétní Kenwood jsme netestovali. Měli jsme v testu dva modely KM0 10, což je větší robot s mícháním shora, a model FP250, což je takový malý kompaktní robot. Oba ty roboty dopadly poměrně dobře, tudíž soudě podle těchto dvou výsledků bych se v zásadě neobával dalšího robota od této firmy.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak teď už kvůli času je tady poslední telefonický dotaz. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
No, dobrý den. Já jsem se chtěla zeptat pana Beneše, jestli jsou ty roboty některé vyrobené jenom v nerezu? Protože já jsem dostala od rodičů do výbavy v roce 49 robot, kterej je v nerezu, jde dodneška a i včetně tedy mlýnku na mák. Tak jsem se ho chtěla zeptat, jestli některý z těchhle těch robotů toto splňuje? Děkuju mockrát.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, některé roboty jsou kompletně vyrobeny z nerezu, nebo z kovu. Jsou to například ty roboty KitchenAid, o nichž jsem hovořil, které se ovšem v nezměněné podobě vyrábějí od roku 36. Některé dražší modely Kenwood jsou také celokovové. Při dnešní míře rozvoje, řekněme, techniky bych se obecně nebál plastů, nebál bych se tedy kvalitních plastů, nicméně je pravda, že u těch kovových přístrojů je předpoklad, že vydrží větší, ovšem jsou to přístroje, které jsou značně drahé.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
O testu kuchyňských robotů jsme dnes ve spotřebitelské poradně mluvili s Václavem Benešem z časopisu dTest. Na www.dtest.cz najdete další informace. Jinak své další otázky můžete teď směřovat na Internet. Adresa je rozhlas.cz/praha. Václav Beneš bude dál tedy odpovídat prostřednictvím chatu. Děkuji za váš čas a příště na shledanou.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Hezký den.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.